Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sürdürülebilir ve planlı kentleşme için yerel yönetimlere 22 milyon 186 bin 380 TL destek sağlıyor.
Tüm yerel yönetimlerin kentsel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması için projeler üreten, teknik ve finansman destek mekanizmaları oluşturan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevreye duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanması, yaşanabilir mekânların oluşturulması ve kentlerin özgün kimliklerini esas alan marka kent potansiyellerini ortaya çıkarılması konularında da yerel yönetimlere teknik ve finansman desteği veriyor.
Bakanlık Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile İller Bankası A.Ş. arasında 29.08.2014 tarihinde düzenlenerek yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Kapsamında Yapılacak Çalışmalara İlişkin İşbirliği Protokülü ile nüfusu 200.000’in altındaki yerleşmelerin halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt veya mikro bölgeleme etüdü ve imar planları hibe olarak finanse ediliyor.
İlk iki aşamada toplam 125 Belediyenin anılan işleri için ihaleleri tamamlandı ve sözleşmeleri imzalandı. 9 Belediyenin ise ihale çalışmaları devam ediyor. Alan olarak yaklaşık 60.000 ha halihazır harita, 50.000 ha jeolojik jeoteknik etüt ve 35.000 ha imar planı yapımı gerçekleştirilecek.
Protokolde üçüncü aşama ile birlikte toplamda yaklaşık 200 Belediyenin kentsel altyapı projelerine temel oluşturacak halihazır harita, jeolojik-jeoteknik etüt ve imar planı ihtiyaçları karşılanmış olacak.
Sağlıklı, planlı, akıllı kentler temelinde inşa edilen geleceğin Türkiye’si yolunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yerel yönetimlere yönelik proje ve destekler artarak devam edecek.