06 Nisan 2017 tarihinde bir haber sitesinde yer alan “Yine Zehir Soluduk” başlığıyla çıkan habere ilişkin, Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına açıklama yapma zarureti doğmuştur.
Müdürlüğümüzce oluşturulan denetim ekibi tarafından kış sezonu boyunca İlimizdeki konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz buharı ve aerosol halindeki dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak haftanın her günü denetimler yapılmış olup gerekli yaptırımlar uygulanmıştır.
Ayrıca, 09.09.2013 tarihli ve 2013/37 No’lu Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi kapsamında, İllerin kirlilik profilleri belirlenmiş ve İlimiz düşük kirlilik potansiyeli bulunan iller kapsamına alınmıştır.
İlimizin meteorolojik verileri ve topografik yapısı dikkate alınarak kirli havanın zararlarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla kaloriferlerin yakma saatleri sabah 04:30 / 06:00 arası, akşam ise 18:00 / 19:30 arası olacak şekilde İlimiz Mahalli Çevre Kurulu’nda düzenlenmiştir.
Müdürlüğümüzce 06/04/2017 tarihinde saat 16:00’da ve 07/04/2017 tarihinde saat 09:00’da habere konu olan sitede denetim yapılmış olup, denetim esnasında kazan dairesinde yaklaşık 5 ton Mevzuata uygun kriterlere sahip kömürün olduğu, yakıcının “Ateşleyici Belgesi”nin bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca site yöneticisi ve kazan ateşçisi Mevzuat kapsamında bilgilendirilmiştir.
Söz konusu haberin yapıldığı saatte kalorifer kazanının ilk yanması gerçekleştirilmiş olup yoğun bir duman çıkışı gözlenmiştir. İlk yanma esnasında kömürün tutuşması ile kazan içerisinde (yanma bölgesinde) yeterli miktarda hava bulunmaması ve yanıcı gazlar ile kömürün yeterince karışamaması nedeniyle yüksek sıcaklıkta karbon parçacıklar oluşur dolayısıyla yoğun siyah renkte duman ortaya çıkar. Ancak ilk yanmadan sonra yanmanın yastıklama usulüyle devam etmesi halinde bu siyah duman; gri ve az yoğunlukta bir dumana dönüşür. Habere konu sitede söz konusu saatlerde ilk yanmanın gerçekleştirildiği bu nedenle yoğun duman çıkışının olduğu anlaşılmaktadır.
Yine bahsi geçen haberin yapıldığı saate ilişkin Bakanlığımız “Hava Kalitesi İzleme İstasyonları WEB Sitesi (http://www.havaizleme.gov.tr/)” nde yer alan veriler aşağıdaki tabloda verilmiş olup, ortalama PM10 değeri 76 olarak görülmektedir. Yani Hava Kalitesi İndeksi “orta seviye (hava kalitesi sağlık açısından uygun seviyededir)” olarak belirlenmiştir.
2016-2017 yılı kış sezonunda İl Müdürlüğümüzce Temiz Hava Eylem Planı kapsamında konutlarda, işyerlerinde, kömür satış depolarında ve sanayi bölgelerinde haftanın her günü istisnasız denetimler yapılmış olup, Mahalli Çevre Kurulu kararlarına uymayan 19 (on dokuz) adet gerçek/tüzel kişiye toplamda 4.380₺ idari yaptırım uygulanmıştır.
Ayrıca İlimizde bulunan yaklaşık 22.000 konuttan 16.531 konutun doğalgaza geçmesiyle yaklaşık %70 oranında doğalgaz kullanımı sağlanmıştır. Hava kirliliğiyle mücadele kapsamında; Isınma amaçlı katı yakıtlar; katı yakıtın üretildiği, torbalandığı depolandığı, taşındığı satışının yapıldığı yerlerde, rutin denetimlerimizin dışında Müdürlüğümüze yazılı, ALO 181 Çevre ve Şehircilik hattından ve BİMER üzerinden yapılan şikâyetler üzerine denetimlerimiz devam etmektedir.
Söz konusu haberde yer alan tek bir bacadan kaynaklanan duman tüm İlimizin hava kalitesini yansıtmamaktadır. Yukarıda detaylı olarak vermiş olduğumuz bilimsel verilere dayalı açıklamalar ışığında, tek bir bacadan çıkan duman ile Müdürlüğümüzün görev, yetkileri ve çalışmalarının değerlendirilmesinin doğru olup-olmayacağını Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
BARTIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ