Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

24 Ekim 2017
BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

Bakanlığımız tarafından geri dönüşüm alanında son dönemde önemli adımlar atılırken, bitkisel yağlar geri dönüşümü konusunda dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı. Ekim ayı itibariyle ülke genelinde 32 bin ton bitkisel atık yağ toplanmıştır. Hayata geçirilen “Temiz Çevre Sağlıklı Hayat Projesi” ile Türkiye genelinde 30 bin toplama noktası oluşturulmuştur.

Kullanılmış bitkisel yağlar lavaboya döküldüğünde, kanalizasyon borusu içerisinde diğer atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olmaktadır. Bu şekilde tıkanıklıklara ve taşmalara neden olarak kanalizasyon sistemine ve arıtılması gereken atık yükünü arttırarak atık su arıtma tesislerine zarar vermekte ve bakım ve işletme maliyetini arttırmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar, kanalizasyon sistemlerinin % 40 oranında tıkanmasına ve toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır. Bitkisel atık yağları ekotoksik özelliğe sahiptir.  

Ülke genelinde Bakanlığımızca lisanslandırılan 8 adet biyodizel tesisi bulunmaktadır.  2016 yılında toplanan bitkisel atık yağ miktarının 27 Bin 565 ton;  2017 yılı ekim ayı itibari ile toplanan bitkisel atık yağ miktarı ise 32 Bin ton seviyesine ulaşmıştır. Hayata geçirilen Temiz Çevre Sağlıklı Hayat projesi kapsamında, okul, cami, muhtarlık ve toplu konut siteleri başta olmak üzere 30 bin noktaya atık yağ bidonları yerleştirilmiştir. Söz konusu noktalara temizcevresagliklihayat.com adresinden ulaşılabilir.    

                                                                                                                                                       

                                           Ali ÖZCAN

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır