Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Çevreyi kirletmekte ve bulunduğu ortamda yaşayan canlılara zarar vermektedir. Yeraltı sularını kirletmekte, sualtı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara ve kirlilik yükünün artmasına neden olarak işletim ve bakım maliyetini arttırmakta, toprağa döküldüğünde
kirlenmelere neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda atık su kirliliğinin % 25’ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğu bulunmuştur. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar, denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır. Ayrıca atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamakta ve oksijen transferini önleyerek su altı canlı varlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Vatandaşlarımız evlerde biriktirdikleri bitkisel atık yağları Merkez Belediyesiyle sözleşmeli bitkisel atık yağ toplama ve geri kazanım Firmasının şehir merkezinde muhtelif yerlerde bulunan Atık Yağ Toplama Bidonlarına bırakabilirler. Bu konuda ki soru ve sorunlar, mesai saatlerinde İl Müdürlüğümüz ve/veya 7/24 saat hizmet veren ALO181 Çevre ve Şehircilik Hattımıza iletilebilir.
İl Müdürlüğümüz Hizmet Binası Önünde
Atık Yağ Toplama Bidonları
BİLİYOR MUSUNUZ?
Siz, Türkiye’de heryıl 350.000 ton bitkisel atık yağın üretildiğini,
Ayrıca 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiğini,
Kanserojen etkileri nedeniyle insan sağlığını tehdit ettiğini,
Isınan atık yağların evsel çöpler ile karıştığında çöplüklerde yangınlara sebebiyet
verebileceğini,
Nihayetinde; bitkisel atık yağlarımızı geri dönüşüme kazandırmamız gerektiğini, böylelikle
atık yağların bir çevre sorunu olmaktan çıkarak ülke ekonomisine katkı sağladığını.
LAVABOYA DÖKMEYİN!!!
GELECEK NESİLLERİMİZE BIRAKABİLECEĞİMİZ EN BÜYÜK MİRAS TEMİZ BİR ÇEVREDİR…
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü