Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ

17 Temmuz 2017
DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ
DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ
DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ
DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ
DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ
DOĞAL MAĞARALARIN ARAŞTIRILMASI VE FOTOĞRAFLANMASI PROJESİ

Bilindiği üzere 644 Sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile verilen yetki kapsamında Tabiat Varlıklarından olan mağaraların tespit ve tescil işlemleri Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülmektedir.

Aynı KHK'nın 13. Maddesi 1. Fıkrasının (e) bendinde "Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerine ilişkin olarak; hâlihazır haritaları aldırmak, gerekli görülen projeleri yapmak, yaptırmak ve onaylamak, her türlü araştırma ve inceleme yapmak, yaptırmak, izlemek, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmek …." hükmüyle sorumluluğumuz altındaki tabiat varlıklarına ilişkin görev ve yetkilerimiz tanımlanmıştır. Bu yetkiler çerçevesinde, Bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) mağaraların araştırılması ve tanıtımının sağlanması amacıyla, "Türkiye'nin Doğal Mağaralarının Araştırılması ve Fotoğraflanması Projesi" araştırma-geliştirme projesi olarak hazırlanmış olup; Bakanlık Makamının Oluru ile projenin İstanbul Üniversitesi ile imzalanan protokol kapsamında yürütülmesi uygun görülmüştür.

Söz konusu protokol kapsamında, Ülkemiz genelinde bulunan 50 (elli) adet doğal mağaranın fotoğraflanması ve jeolojik özelliklerinin tanımlanması için gerekli çalışmalar, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülecektir. Bu bağlamda, çalışma kapsamı içerisinde bulunan 50 (elli) adet doğal mağara içerisinde İlimiz sınırlarında yer alan Gürcüoluk Mağarasıda bulunmaktadır. Gürcüoluk Mağarasında çalışmaları yürütecek olan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü teknik ekibine projenin eksiksiz ve sıkıntısız olarak tamamlanması için tarafımızca gerekli idari destek sağlanacak ve gerekli hassasiyet gösterilecektir.

 

                                                                                                                 Ali ÖZCAN

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

GÜRCÜOLUK MAĞARASI:

İlimiz, Amasra ilçesi Çakrazboz köyü Kuyupınar mahallesine 3 km uzaklıkta bulunan Gürcüoluk Mağarası; Mülga Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 15/11/1994 tarihli ve 3777 sayılı kararıyla 1.derece doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca söz konusu mağara Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafındanda tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.

Coğrafi Konum ve Ulaşım

Gürcüoluk mağarası Bartın’a bağlı Amasra’nın yaklaşık 10 km güneydoğusunda, geniş bir karstik platonun üzerinde bulunan Gölleryazı mevkiinde, Makaracı köyünün 2 km doğusundaki iki büyük dolini birbirinden ayıran bir sırtın kenarında yer alır. Mağaraya, Amasra-Çakraz (Bartın-Sinop) karayolu üzerinde bulunan İnpiri ve Karakaçak köyü sapaklarından gidilmektedir.

Özellikler
Toplam uzunluğu 169 metre girişe göre en derin noktası -5 metre olan Gürcüoluk mağarası yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağara tek bir galeriden oluşmuştur ancak damlataş sütunları mağarayı çok sayıda salon ve odacığa ayırmıştır. Genişliği 2-2.5 metre, yüksekliği 1-7 metre arasında değişen mağaranın içi, görünümleri son derece güzel sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları ile kaplıdır. Ayrıca tabanında, özellikle doğu giriş galerisinde kalın bir erime ve birikim toprağı vardır. Bu topraklar büyük ölçüde fosilleşmiştir. Gelişimini tamamlamış ancak, mağara içi şekillenmesi devam eden Gürcüoluk mağarası gerek görünümleri son derece güzel damlataşları gerekse kolay ulaşım imkanı ve güzel doğal bir çevreye sahip olması nedeniyle cazibesini korumaktadır.

(Kaynak:http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,10345/gurcuoluk-magarasi---bartin.html)
 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır