Kış aylarında artan yakıt kullanımına bağlı hava kirliliğinin kaynağından önlenmesi büyük önem arz etmektedir. Hava kirliliğinin önlenmesinde katı yakıt kullanan vatandaşlarımız ile araç sürücülerine önemli görevler düşmektedir.
Isınmada daha kaliteli ve temiz yakıtların tercih edilmesi, yakılmasına izin verilmeyen maddelerin yakıt olarak kullanılmaması, ısınma için kullanılan yakıtlara uygun soba ve kalorifer kazanlarının seçilmesi, her yıl düzenli olarak soba ve kalorifer kazanlarının bakımları ile bunların bağlı olduğu bacaların temizletilmesi gerekmektedir. Ayrıca araç sürücüleri egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmalıdır.
Hava sıcaklığı İlimiz Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin altına düşmediği sürece, sobaların ve kalorifer kazanlarının yakılmamasına özen gösterilmelidir.
Bu kapsamda, kalorifer peteklerinde termostatik vana kullanılmalı, iç ortam sıcaklığı en fazla 21 derece olarak ayarlanmalı, yakma veriminin kontrolü açısından evlere mutlaka atık gaz sensörü takılmalı, ısının iç ortama daha iyi dağılmasını sağlamak için kalorifer peteklerinin önleri açık bırakılmalı, ısınan iç ortam havasının dışarı kaçmasını önlemek için pencere ve kapı sızdırmazlıkları sağlanmalıdır. Ayrıca daha az yakıt tüketimi sağlanması için binalara ısı yalıtımı yaptırılmalı, kalorifer kazanını yakan personelin ilgili eğitimleri almış olmasına dikkat edilmeli, Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen ilk yakma saatleri (Sabah : 04:30 / 06:00 arası, Akşam : 18:00 / 19:30 arası) dışında kazanların ateşlemesi yapılmamalı, ilk yakma gerçekleştirilen kazanlar gün boyu yastıklama usulüyle yakılmalı, kazan dairelerinin yeterince havalandırılmasına ve işletme talimatlarına uyulmasına özen gösterilmelidir.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü