Günümüzde çevre sorunları artık tüm insanlığın ortak sorunları olarak gündeme gelmektedir. Ülkelerin kalkınma ayağını oluşturan koşullardan biri de çevredir. Çevre sorunlarının boyutu ve bunlara nasıl bir çözüm bulunacağı, bütün ülkelerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturmaktadır.
Bu kapsamda 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Haziran ayının ikinci haftası ile başlayan haftayı, okullarımızda Çevre Koruma Haftası olarak kutlamaktayız.
Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ölümlere neden olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sonucunda olmaktadır. Balıklar, çevre kirlenmesinden en çok zarar gören canlıların başında gelir.
Sanayi atıkları, spreyler, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler, çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdendir. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunmasını ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz.
Sahip olduğu çevresel değerler açısından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden birisi olan Batı Karadeniz’de bulunan Bartın ili, yapılan çalışmalara rağmen henüz bu değerlerin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi anlamında yeterli düzeyde değildir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hava kirliliğinin önlenmesi için kış sezonunda hemen hemen her gün konutlarda ve katı yakıt satışı yapılan işyerlerinde katı yakıtların uygunluğu, konutlarda ilk yakma saatlerine uyulup/uyulmadığı konusunda denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimlerde mevzuata uygun olmayan kömür satışı yapan, ısınma amaçlı kullanan veya ilk yakma saatlerine uymayanlara ve egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine idari para cezası uygulanmıştır.
Yine her yıl olduğu gibi 2018 yılı içerisinde de çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla İlimizdeki Belediyelere ve İl Özel İdaresine Bakanlığımızca ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır.
Bitkisel Atık Yağların geri kazanım çalışmaları kapsamında İlimiz merkezindeki büyük sitelere ve okullara bitkisel atıkyağ toplama bidonlarının dağıtımı Müdürlüğümüz ve Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım firması tarafından yapılmıştır. İlimiz merkezindeki okullarda çevre bilincini artırmak amacıyla çevre ve insan konulu eğitimler verilmiştir. Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü ile ilgili kolluk kuvvetleri ile birlikte eğlence yerlerinde denetimler yapılmıştır.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayelerinde Bakanlığımız tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi”, İl Müdürlüğümüzde Nisan 2018’den itibaren uygulanmaya başlanmış olup, projenin kamu kurumlarında hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli koordinasyon sağlanmıştır. İl Müdürlüğümüzde Sıfır Atık Projesinin 45 günlük verilerini sizinle paylaşmak istiyorum. Kırkbeş günde;
- 74 kg kağıt,
- 34 kg plastik,
- 40 kg cam,
- 2 kg metal,
geri dönüşüme gönderilerek ekonomiye kazandırılmıştır.
İl Müdürlüğümüz, “Yaşanabilir Çevre, Afetlere Hazır Kimlikli ve Akıllı Şehirler” vizyonuyla; hayat kalitesi yüksek şehirler ve sürdürülebilir çevreyi temin etmek üzere planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir misyonla iş ve işlemlerini yürütmektedir.
Bu bağlamda, çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız. Hepinize yaşanabilir ve temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim.
Saygılarımla
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü