Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

İL MÜDÜRÜMÜZÜN MESAJI

03 Haziran 2016
İL MÜDÜRÜMÜZÜN MESAJI

Çevre, insan faaliyetleri ve canlı varlıklar üzerinde hemen ya da uzunca bir süre içinde dolaylı yada dolaysız bir etkide bulunabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve toplumsal etkenlerin belirli bir zamandaki toplamıdır. Bu açıdan bakılırsa çevrenin kapsamadığı hiçbir alan ve süreç kalmamaktadır.

Sanayi devriminden başlayarak yoğunlaşan çevre sorunları, özellikle 20.yüzyılın ikinci yarısından sonra etkilerini daha fazla hissettirmeye başlamış, bu etkilerin sorunun kaynaklandığı yer ile sınırlı kalmayıp, küresel olduğunun anlaşılmasıyla; çözüm için uluslararası kuruluşların odaklandığı bir olgu halini almıştır. İnsan nesli; sanayileşme, plansız kentleşme ve hızlı nüfus artışı sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği, ozon tabakasının incelmesi, hava, su ve toprağın kirlenmesi, asit yağmurları, biyolojik zenginliğin hızla yok olması, katı, tehlikeli atık ve gürültü sorunu, elektromanyetik ve radyoaktif kirlilik gibi çok çeşitli ve etkili çevre sorunları ile karşılaşmaktadır. Bu sorunların temel nedeninin, ekonomik kalkınma adına yine insan nesli tarafından doğal kaynakların sürdürülemez biçimde tüketilmesi olduğu ve tüm canlıları tehdit eder boyutlara
ulaştığı bilinmektedir.

Bu kapsamda çevre sorunlarının konuşulduğu 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Haziran ayının ikinci haftası ile başlayan haftayı, okullarımızda Çevre Koruma Haftası olarak kutlamaktayız.
Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Bartın’da da sanayileşmeye ve kentleşmeye maruz kalınmış doğal kaynakların dikkatsizce kullanımı ile birlikte jeolojik ve meteorolojik unsurların etkisiyle çevre kirliliği meydana gelmiştir. Çevre kirliliğinin önlenebilmesi için sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde küresel düşünülerek koruma-kullanma değerlerinin oluşturulması gerekmektedir.

Herkes çevreden bir şey beklerken çevre de bizden ilgi bekliyor, temizlik bekliyor, çekirdek kabuklarını, sigara izmaritlerini, pet şişeleri v.b. çöplerimizi gelişigüzel çevreye atmamamızı, atıkların dış ortama doğrudan atılmamasını bekliyor. Bu yüzden çevreye karşı duyarsız olmamalıyız.
Müdürlüğümüz çevre kirliliğinin önlenebilmesi için öncelikli olarak çevre kirliliğini oluşturan unsurların ve etki derecelerinin tespitine yönelik çalışmalara önem verilmiştir. Kent gerçeğine ve mozaiğine uygun, Bakanlığın mevzuatıyla örtüşen, çevre sorunlarını önlemeye yönelik Mahalli Çevre Kurulunda kararlar alınmıştır. Katı yakıt ve egzoz denetimlerinin planlı bir şekilde yapılması sonucunda kentte hava kalitesi yönünden gözle görülür iyileştirmeler meydana gelmiştir.

81 İlimizde 2015 yılı Mayıs ayının ilk haftasında Temiz Çevrem Kampanyası başlatıldı. Temiz Çevrem Projesi kapsamında çevre bilincinin güçlendirilmesi ve farkındalık yaratmak amacıyla Bartın Irmağı kenarında çevre temizliği etkinliği yapıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hava kirliliğinin önlenmesi için kış sezonunda hemen hemen her gün konutlarda ve katı yakıt satışı yapılan işyerlerinde katı yakıtların uygunluğu, konutlarda ilk yakma saatlerine uyulup/uyulmadığı konusunda denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimlerde mevzuata uygun olmayan kömür satışı yapan, ısınma amaçlı kullanan veya ilk yakma saatlerine uymayanlara (37 gerçek kişiye =7.677 ₺ -11 tüzel kişiye = 3.499 ₺) olmak üzere toplamda 11.156 ₺ idari para cezası uygulanmıştır. Hava emisyonu konulu çevre iznine tabi bir tesise izin almadan faaliyetine başladığı için 42.232 ₺, Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan bir adet araç sahibine de 963 ₺ idari para cezası uygulanmıştır.
İlimizdeki su kirliliğini önlemek amacıyla inşaatına başlanan ve proje bedeli yaklaşık 16.908.081 Euro olan ve İhale süreci Bakanlığımız tarafından takip edilen “İnkumu Ön Arıtma Derin Deniz Deşarjı ve Bartın Atıksu Arıtma Tesisi” nin %85 i IPA, %6 sı Bakanlığımız geri kalan %9’u da Bartın Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Yine her yıl olduğu gibi 2015 yılı içerisinde de çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla Belediyelere ve İl Özel İdaresine toplamda 921.110 ₺ şartlı nakdi yardım yapılmıştır.
Bitkisel Atık Yağların geri kazanım çalışmaları kapsamında İlimiz merkezinde ki büyük sitelere ve okullara bitkisel atıkyağ toplama bidonları Müdürlüğümüz ve Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım firması tarafından dağıtımı yapıldı. İlimiz merkezindeki okullarda çevre bilincini artırmak amacıyla çevre ve insan konulu eğitimler verilmiştir. Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü ile ilgili kolluk kuvvetleri ile birlikte eğlence yerlerinde denetimler yapılmıştır.
Müdürlüğümüz, “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” vizyonuyla, duyarlı personeliyle mer’i mevzuat doğrultusunda başarılı çalışmalar yürütmektedir. Gerek Valiliğimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) gerekse Bakanlığımız tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda çevre duyarlılığının giderek arttığını ve bu duyarlılık sonucunda kişilerin, kurumların ve sanayi tesislerinin çevresel önlemler alınması konusunda daha hassas davrandıklarını görmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Çevre Gününüz kutlu olsun.

                                                                                                                                                                                                                                                                                     Ali ÖZCAN
                                                                                                                                                                                                                                                                        Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

 


 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır