Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

İLİMİZ, USTA EĞİTİMİNE BAŞLAYAN 4 PİLOT İL ARASINDA

24 Ağustos 2016
İLİMİZ, USTA EĞİTİMİNE BAŞLAYAN 4 PİLOT İL ARASINDA

Ülkemizde yapı sektörüne yönelik kayıt ve belgelendirme işlemleri Bakanlık tarafından yürütülüyor. Bakanlık inşaatlarda yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin 2012 yılında düzenleme yapmıştı. Böylece inşaat ustalarının kayıt altına alınması, eğitimi ve belgeli usta çalıştırılması konusunda sektördeki ilk ciddi adım atılmıştı.

Hali hazırda inşaat sektöründe; yaklaşık 384.000 kişi Bakanlıktan aldığı Geçici Ustalık Yetki Belgesi ile çalışıyor. Sektördeki farkındalığın artırılması ve sektörün hazırlanması amacıyla yürütülen bu uygulama yerini, uluslararası tanınırlığı olan, altyapısı özel programlarla desteklenen Mesleki Yeterlilik Belgesi sürecine bırakıyor. Bu amaçla, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklik ve yayımlanan Tebliğ ile yapı sektöründe; ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, ısı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı gibi meslekler için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirildi.

Yapı sektöründe mesleki yetkinliği olan belgeli eleman darboğazı ile karşılaşılmaması için, yapı sektöründe çalışan meslek erbaplarının mesleki niteliklerin artırılması, sektöre öncü iyi uygulamaların geliştirilmesi amacıyla Bakanlık yeni bir proje başlattı.

İnşaat ustalarının eğitilerek “mesleki yeterlilik belgesi sınavı”na hazırlanabilmeleri amacıyla Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışma ile 16 meslek grubu için 40 saatlik eğitim modüllerinin hazırlanması sağlanarak, programların Bakanlığın e-yaygın sistemine yüklenmesi sağlandı.

 

-USTALIK EĞİTİMLERİNE BAŞVURULAR ONALTI BİN KİŞİYE ULAŞTI-

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki; “Ustalık eğitimlerine başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince kabul ediliyor. İŞKUR İl Müdürlüklerince kurslar açıldıkça başvuranlar eğitime çağrılıyor. Hali hazırda başvuru sayısı onaltı bin kişi civarına ulaştı. Kayseri, Bartın, Isparta ve Ordu’ da pilot uygulamalar yapıldı” dedi. 

Kursların tamamen ücretsiz olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki ; “Kursiyerlerin kurs süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca karşılanıyor” dedi.

Bakan Özhaseki, son olarak; “81 ilde düzenlenecek eğitimler Bakanlıkların İl Müdürlükleri tarafından organize edilecek ve mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen yapı sektöründe çalışan meslek erbaplarının mesleki niteliklerinin geliştirilmesi sağlanacak” dedi.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır