Çevre, insan faaliyetleri ve canlı varlıklar üzerinde hemen ya da uzunca bir süre içinde dolaylı yada dolaysız bir etkide bulunabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve toplumsal etkenlerin belirli bir zamandaki toplamıdır. Bu açıdan bakılırsa çevrenin kapsamadığı hiçbir alan ve süreç kalmamaktadır.
Sanayi devriminden başlayarak yoğunlaşan çevre sorunları, özellikle 20.yüzyılın ikinci yarısından sonra etkilerini daha fazla hissettirmeye başlamış, bu etkilerin sorunun kaynaklandığı yer ile sınırlı kalmayıp, küresel olduğunun anlaşılmasıyla; çözüm için uluslararası kuruluşların odaklandığı bir olgu halini almıştır. İnsan nesli; sanayileşme, plansız kentleşme ve hızlı nüfus artışı sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği, ozon tabakasının incelmesi, hava, su ve toprağın kirlenmesi, asit yağmurları, biyolojik zenginliğin hızla yok olması, katı, tehlikeli atık ve gürültü sorunu, elektromanyetik ve radyoaktif kirlilik gibi çok çeşitli ve etkili çevre sorunları ile karşılaşmaktadır. Bu sorunların temel nedeninin, ekonomik kalkınma adına yine insan nesli tarafından doğal kaynakların sürdürülemez biçimde tüketilmesi olduğu ve tüm canlıları tehdit eder boyutlara ulaştığı bilinmektedir.
Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Bartın’da da sanayileşmeye ve kentleşmeye maruz kalınmış doğal kaynakların dikkatsizce kullanımı ile birlikte jeolojik ve meteorolojik unsurların etkisiyle çevre kirliliği meydana gelmiştir. Çevre kirliliğinin önlenebilmesi için sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde küresel düşünülerek koruma-kullanma değerlerinin oluşturulması gerekmektedir.
Valilik olarak çevre kirliliğinin önlenebilmesi için öncelikli olarak çevre kirliliğini oluşturan unsurların ve etki derecelerinin tespitine yönelik çalışmalara önem verilmiştir. Kent gerçeğine ve mozaiğine uygun, Bakanlığın mevzuatıyla örtüşen, çevre sorunlarını önlemeye yönelik Mahalli Çevre Kurulunda kararlar alınmıştır. Katı yakıt ve egzoz denetimlerinin planlı bir şekilde yapılması sonucunda kentte hava kalitesi yönünden gözle görülür iyileştirmeler meydana gelmiştir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Vizyonumuz; “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” hedefiyle duyarlı personeliyle mer’i mevzuat doğrultusunda başarılı çalışmalar yürütmektedir. Gerek Valiliğimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) gerekse Bakanlığımız tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda çevre duyarlılığının giderek arttığını ve bu duyarlılık sonucunda kişilerin, kurumların ve sanayi tesislerinin çevresel önlemler alınması konusunda daha hassas davrandıklarını görmekteyiz. İlgili kurum ve kuruluşların desteği ile hazırlanan 2015 yılı Çevre Durum Raporunda, İlimize ait doğal kaynaklar, turizm, ulaşım, çevre kirliliği v.b. tüm konuların hazırlanmasında titizlikle çalışılmıştır. Kullanıcılarına faydalı olacağı inancıyla Çevre Durum Raporu’nda sunduğumuz bu bilgilerin bir araya getirilmesi, güncellenmesi ve sizlere ulaştırılmasında emek sarf eden Kurumumuz personeline ve raporumuzu destekleyen tüm kamu, kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
2015 yılı Çevre Durum Raporuna ulaşmak için TIKLAYINIZ