Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.
Ölümlere sebep olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sonucunda oluşmaktadır. Sanayi artıkları, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etmenlerdir.
Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hava kirliliğinin önlenmesi için kış sezonunda hemen hemen her gün konutlarda ve katı yakıt satışı yapılan işyerlerinde katı yakıtların uygunluğu, konutlarda ilk yakma saatlerine uyulup/uyulmadığı konusunda denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimlerde mevzuata uygun olmayan kömür satışı yapan, ısınma amaçlı kullanan veya ilk yakma saatlerine uymayanlara ve egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine idari para cezası uygulanmıştır.
İlimizdeki su kirliliğini önlemek amacıyla inşaatına başlanan ve proje bedeli yaklaşık 60 milyon ? olan “İnkumu Ön Arıtma Derin Deniz Deşarjı ve Bartın Atıksu Arıtma Tesisi” nin %85 i IPA, %6 sı Bakanlığımız geri kalan %9’u da Bartın Belediyesi tarafından karşılanmış olup, tesis faaliyete geçmiştir. Yine her yıl olduğu gibi 2016 yılı içerisinde de çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla İlimizdeki Belediyelere ve İl Özel İdaresine ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır.
Bitkisel Atık Yağların geri kazanım çalışmaları kapsamında İlimiz merkezindeki büyük sitelere ve okullara bitkisel atık yağ toplama bidonlarının dağıtımı Müdürlüğümüz ve Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım firması tarafından yapılmıştır. İlimiz merkezindeki okullarda çevre bilincini artırmak amacıyla çevre ve insan konulu eğitimler verilmiştir. Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü ile ilgili kolluk kuvvetleri ile birlikte eğlence yerlerinde denetimler yapılmıştır.
İl Müdürlüğümüz, “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” vizyonuyla; hayat kalitesi yüksek şehirler ve sürdürülebilir çevreyi temin etmek üzere planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir misyonla iş ve işlemlerini yürütmektedir. İlgili kurum ve kuruluşların desteğiyle hazırlanan 2016 yılı Çevre Durum Raporunda, İlimize ait doğal kaynaklar, turizm, ulaşım, çevre kirliliği vb. tüm konuların hazırlanmasında hassasiyetle çalışılmıştır. Kullanıcılara kaynak olacağını düşündüğümüz bu raporda sunduğumuz bilgilerin bir araya getirilmesi, güncellenmesi ve sizlere ulaştırılmasında emek sarf eden Kurumumuz personeline ve raporumuzun hazırlanmasında katkı sunan tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederken, çevreyi temiz tutmanın bizim elimizde olduğunu hatırlatmak isterim.
Saygılarımla
Ali ÖZCAN
Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
2016 yılı Çevre Durum Raporuna ulaşmak için TIKLAYINIZ