Ülkelerin kalkınma ayağını oluşturan koşullardan biri de çevredir. Çevre sorunlarının boyutu ve bunlara nasıl bir çözüm bulunacağı, bütün ülkelerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturmaktadır. Doğal kaynakların aşırı derecede kullanılmasının yanı sıra nüfus, kentleşme ve sanayileşmenin hızlı ve plansız artışı çevre üzerinde olumsuz baskılar yaratmakta, su, toprak, hava ve deniz kirliliğini beraberinde getirerek insan sağlığını tehdit etmektedir.
Bu kapsamda sahip olduğu çevresel değerler açısından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden birisi olan Batı Karadeniz’de bulunan Bartın ili, yapılan çalışmalara rağmen henüz bu değerlerin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi anlamında yeterli düzeyde değildir. Plansız kentleşme ve sanayileşme ile hızlı nüfus artışına bağlı olarak içme suyu şebekelerindeki kaçak ve kayıplar, tarımsal faaliyetlerin ve kullanılan kimyasalların yarattığı kirlilik, evsel ve endüstriyel atık suların arıtılmadan yüzey sularına deşarj edilmesi, mevcut kanalizasyon ve arıtma tesisi kapasite ve verimlerinin yetersiz olması, çöplerin düzensiz bir şekilde depolanması ve düzenli depolama sahalarının bulunmaması, ısınma, sanayi ve trafikten kaynaklı hava kirliliği, sulak alan kayıpları, gürültü kirliliği ve ormanların tahrip edilmesi yaşanan problemlerin bazılarıdır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hava kirliliğinin önlenmesi için kış sezonunda hemen hemen her gün konutlarda ve katı yakıt satışı yapılan işyerlerinde katı yakıtların uygunluğu, konutlarda ilk yakma saatlerine uyulup/uyulmadığı konusunda denetimler yapılmıştır.
Bitkisel Atık Yağların geri kazanım çalışmaları kapsamında İlimiz merkezindeki büyük sitelere ve okullara bitkisel atık yağ toplama bidonlarının dağıtımı Müdürlüğümüz ve Bitkisel Atık Yağ Geri Kazanım firması tarafından yapılmıştır. İlimiz merkez ve ilçelerindeki tüm okullarda çevre bilincini artırmak amacıyla sıfır atık projesi başta olmak üzere çevre ve insan konulu eğitimler verilmiştir. Eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü ile ilgili kolluk kuvvetleri ile birlikte eğlence yerlerinde denetimler yapılmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayelerinde Bakanlığımız tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi”, İl Müdürlüğümüzde uygulanmaya başlanmış olup, projenin kamu kurumlarında hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli koordinasyon sağlanmıştır.
Ayrıca plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren market, mağaza vb. yerlerde plastik poşetler ücretle satılmaya başlanmış olup, Müdürlüğümüzce İlimiz genelinde belirlenen plan çerçevesinde merkez mahalleler ve ilçelerde muhtar veya muhtarın yetki verdiği aza eşliğinde plastik poşet satışı yapan tüm iş yerlerinde denetim ve bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir.
İl Müdürlüğümüz, “Yaşanabilir Çevre, Afetlere Hazır Kimlikli ve Akıllı Şehirler” vizyonuyla; hayat kalitesi yüksek şehirler ve sürdürülebilir çevreyi temin etmek üzere planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir misyonla iş ve işlemlerini yürütmektedir. İlgili kurum ve kuruluşların desteğiyle hazırlanan 2018 yılı Çevre Durum Raporunda, İlimize ait doğal kaynaklar, turizm, ulaşım, çevre kirliliği vb. tüm konuların hazırlanmasında hassasiyetle çalışılmıştır. Kullanıcılara kaynak olacağını düşündüğümüz bu raporda sunduğumuz bilgilerin bir araya getirilmesi, güncellenmesi ve sizlere ulaştırılmasında emek sarf eden Kurumumuz personeline ve raporumuzun hazırlanmasında katkı sunan tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederken, çevreyi temiz tutmanın bizim elimizde olduğunu hatırlatmak isterim.
Saygılarımla.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
2018 yılı Çevre Durum Raporuna ulaşmak için TIKLAYINIZ