3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenlemede son iki haftaya girilirken şu ana kadar İlimizde alınan Yapı Kayıt Belge adedi 1709 olup, başvurulardan 13 milyon 731 bin 636 TL tahsil edildi.
Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’da yapılan değişiklikler 20.09.2018 tarih ve 30541 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, “İbadethaneler İle Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ticari Nitelikte Olmayan Taşınmazları” için yapılacak başvurularda Yapı Kayıt Belgesi ücreti tahakkuk etmeyecektir.
Bu çerçevede;
- Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari nitelikte olmayan taşınmazları için başvuru yapılacak ise, söz konusu Kamu idaresinin, mutlak suretle, işbu duyurunun ekinde yer verilen, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden birisi olması,
- İbadethaneler için yapılacak başvurularda ise, yapının bir bölümünde ticari maksatla kullanılan bağımsız bölümlerin olması halinde, bu bölümler için ayrıca Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulması, gerekmektedir.
Bu kapsamda 20.09.2018 tarihli ve 30541 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar’a göre yapılacak olan Yapı Kayıt Belgesi başvuruları ile ilgili örnekler yayınlanmıştır.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
*(I), (II) ve (III) sayılı cetvellere erişmek için tıklayınız.
* Yapı Kayıt Belgesi başvuruları ile ilgili örnekler için tıklayınız.