Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

KURBAN KESİMİ

12 Ağustos 2016
KURBAN KESİMİ

2016 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 03.08.2016 tarihli ve 29790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kurban hizmetlerinin dini hükümlere, sağlık ve çevre şartlarına uygun olarak icrası konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili olarak yayımlanan söz konusu tebliğ hükümlerinin hassasiyetle yerine getirilmesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak toplum ve çevre sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için tedbirler alındı.

Denetim ekipleri ve İlimizde oluşturulacak komisyon üyeleri ile birlikte Kurban Bayramı boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapılacak. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmasını gerekiyor. Kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenleri ALO 153 Zabıta hattı ile ALO 181 Çevre ve Şehircilik hattına bildirmelidirler.

Kurban satışı ve kesimi, ilgili belediye tarafından gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacak. Kurban atık ve artıkları belediyeler tarafından toplanacak.

Belediyelerin Gösterdiği Yerlerin Dışında Kurban Satışı Yapmak ve Kurban Kesmek Yasak

2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince;

- Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 196 ₺,

- Konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için 1.221 ₺,

- Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere  ise 49.905 ₺ idari para cezası uygulanacak.

 Kurban Kesim Yerinin Özellikleri

Belediyelerin kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirleri alması gerekiyor:

-Belediye ve/veya muhtarlıkça çevre ve toplum sağlığı dikkate alınarak temizlik yaptırılır.

– Belediyeler, kurban alanlarında, su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru gibi altyapıları hazırlamalı,

– Kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilmesi sağlanmalı,

– Kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkanma imkanı bulunmalı,

– Ayrıca  kurbanlık hayvanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde Kasaplık Belgesi veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi” olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmelidir.

Kesimhaneden Çıkan Atıkların Bertarafı

Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir. Bu hizmetlerin verilmediği yerlerde bahsedilen atıklar ve var ise hastalıklı bölümler kesim yapanlar tarafından en az iki metre derinliğinde çukura gömülür,

– Biriken gübre, çöp ve sakatat ile diğer atıklar çevreye zarar vermeyecek şekilde üstü kapalı bir mahalde toplanıp ve daha sonra hijyenik şartlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi sağlanmalı,

– Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilmeli,

– Kurban satış ve kesim yerlerinde ilçe belediyeleri yeterli miktarda atık taşıma araçları ve konteyner bulundurmalı,

– Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmamalı, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmeli ve  gerektiğinde kireçlenmeli,

– Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbirler alınmalıdır.

Denetim işlemleri

 

-Kurban hizmetlerinin denetlenmesi Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar ile kolluk kuvvetlerince yapılır.

 

-Bayram öncesi ve bayram süresince zabıta birimlerince aralıksız denetim yapılır.

 

-Kurbanlık hayvanların yüklenmesi ve sevkleri sırasında ve hayvan kesimi/satışı yapılan yerlerde, Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar ile kolluk kuvvetlerince “Kontrol Listesi” Ek-3 çerçevesinde denetimler gerçekleştirilir, denetimlere ait kontrol listeleri dosyasında muhafaza edilir.

 

                                                                                                              Ali ÖZCAN

                                                                                                 Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır