Tarımsal amaçlı kullanılan 2/B taşınmaz satışlarıyla ilgili olarak köy muhtarlarımızla Kurumumuz Hizmet Binası toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Ali ÖZCAN, toplantının açılış konuşmasında; “Değerli Muhtarlarımız,
Kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen 6292 sayılı Kanuna yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenmiş olduğumuz toplantımıza hoş geldiniz. Konuşmama başlarken sizleri, şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyorum.
Bilindiği üzere 2/B Kanunu (6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun) 26 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Kanundan daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesini sağlamak için,
a) Süresi içinde başvurmayanların,
b) Kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenlerin,
c) Taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenlerin,
Başvuru ve ödeme süresi 30 Kasım 2018 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bugün itibariyle başvuru süresinin bitimine 25 gün yani bir aydan az günümüz kalmıştır.
Bu Kanunla, 2/B alanlarında;
Saygıdeğer Muhtarlarımız,
Bu çerçevede, İlimizde çalışmalar halen devam etmektedir. 2/B uygulama sürecinde vatandaşlarımızı en çok ilgilendiren taşınmazların rayiç bedellerinin tespit edilmesidir. Bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini duyuyoruz. Bu tür yanlış bilgilendirmeler vatandaşlarımızın menfaatine olmadığı gibi haklarını kaybetmelerine de yol açabilecektir. Belirlenen rayiç bedellerin tutarlılık ve doğruluk yönünden kontrolleri titizlikle devam etmektedir. Kanun gereği idarece belirlenen bedeli itiraz ve dava edemeyecekleri dikkate alınarak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gerekli hassasiyet gösterilmekte olup, kaygı duymalarını gerektirecek bir durumun olmadığını belirtmek istiyorum.
Kontrol çalışmalarında, taşınmazların; mahallinde parsel bazında fiili tespitleri, imar durumları, alt yapı yatırımlarından yararlanıp yararlanmadığı, jeolojik yapısı, eğimi, toprağın verimliliği, tarımsal faaliyetten elde edilen yıllık gelir, konumu ve emsal satışlar dikkate alınmaktadır. Ayrıca; Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar ile Tarım ve Orman Müdürlüğü görüşlerinin alınmış olmasına özellikle dikkat edilmektedir. Böylelikle rayiç bedel tespiti kontrol çalışmalarında taşınmazın bulunduğu bölgenin şartlarını bilen kişilerden görüş sorularak geniş kapsamlı bir araştırma yapılmış ve doğrulukları büyük oranda test edilmiş olacaktır. Başvuru süresinin bitimine 25 gün kaldığını tekrar önemle hatırlatmak istiyorum. Belirtilen bu sürede başvurulmaması halinde vatandaşlarımız doğrudan satın alma haklarını yitireceklerdir. Katılımınız için tekrar teşekkür eder, saygılar sunarım” şeklinde konuşmasını tamamlamıştır.
Ardından Milli Emlak Müdürü Vekili Ayhan AY ile Müdür Yardımcısı Vekili Burçin ZURNACI, Muhtarlardan gelen soruları yanıtlamışlardır.