Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Konulu Toplantı Yapıldı

26 Aralik 2018
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Konulu Toplantı Yapıldı
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Konulu Toplantı Yapıldı
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Konulu Toplantı Yapıldı

İl Müdürlüğümüz ile Bartın Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde marketlere yönelik “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan İl Müdürümüz Ali ÖZCAN; Plastik poşetlerin 1 Ocak 2019’dan itibaren ücretli hale geleceğini belirtirken marketlerin ücretsiz temine imkan verecek herhangi bir promosyon ve kampanya düzenleyemeyeceklerini ifade etti. İl Müdürümüz açıklamasında ayrıca genelde manav reyonlarında görülen çok ince ve hafif şeffaf olan hışır poşet diye tabir edilen poşetlerin bu uygulamadan muaf tutulacağını vurguladı.

İl Müdürümüz Ali ÖZCAN yaptığı sunumda şu detayları paylaştı; “Biliyorsunuz plastik poşetler 1 Ocak 2019’dan itibaren plastik poşetler ücretli hale gelecek. Perakende satış noktaları ve diğer kapalı satışları da dahil olmak üzere ücretli hale gelecek.

Satış noktalarının yükümlülükleri var. Bu yükümlülükler şöyle; plastik torba kullanımının azaltılması amacıyla 1 Ocak 2019 itibaren plastik torbaları ücretsiz vermemekle ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. Torbalar 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da dahil olmak üzere kullanıcı ve tüketiciye ücretsiz verilemez.

Plastik torbalar promosyon ve kampanyaya dahil edilemeyecek

Ücretsiz temine imkan verecek herhangi bir promosyon ve kampanyaya dahil edilmez.

İnce hafif hışır torbalar muaf tutulacak

Çok hafif torbalar bu uygulamadan muaftır. Genelde manav reyonlarında gördüğümüz ince çok hafif, şeffaf, hışır rulo halinde gördüğümüz torbalar bundan muaftır.”dedi.

İl Müdürümüz Ali ÖZCAN sunumunun devamında ise şunları söyledi, “ Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi mekanizmalar kullanılacak.

Bakanlığımız, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak. Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek. Geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak.

Depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 lira, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek. Kanunla birlikte üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyetlerini yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü zorunlu olmaktan çıkarıldı.

Geri kazanım katılım payı

Plastik alışveriş torbaları için satış noktalarından 15 kuruş, lastik, akümülatör, piller ve araç bataryaları, otomotiv pilleri, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya (televizyon, küçük ev aletleri, buzdolabı ve soğutucular gibi beyaz eşyalar) piyasaya sürenlerden, ithalatçılardan belirtilen miktarlarda geri kazanım katılım payı tahsil edilecek. Bu ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzının, farklı bir ürünün, malzemenin, eşyanın ithalatıyla birlikte gerçekleşmesi halinde, geri kazanım katılım payı ithalatçıdan tahsil edilecek. Listedeki tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Cumhurbaşkanı, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkili olacak.”dedi.

 Bilgilendirme toplantısı daha sonra soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır