Bartın Valiliği
Bartın Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bartın Valiliği
Bartın Valiliği

Proje Bedeli 82 Milyar TL Olan 431 Projeye ÇED Olumlu Kararı

21 Şubat 2018

Bakanlığımız tarafından 2017 yılı içerisinde ÇED yönetmeliği kapsamında proje bedeli 82 milyar 829 milyon TL olan 431 faaliyete ÇED olumlu kararı verildi. Ayrıca 106 faaliyet içinde mevzuata uygunsuzluk sebebiyle iade, iptal ve olumsuz kararı verildi. 2017 yılı içerisinde verilen ÇED kararlarının dörtte biri iade edildi. Yapılan her başvuru olumlu sonuçlanmazken, komisyonca değerlendirilen raporlardan uygun bulunmayan raporlara ÇED olumlu kararı verilmedi. İl Müdürlüğümüze 2017 yılı içerisinde yapılan başvurulardan; 74 (yetmişdört) başvuru kapsamdışı olarak değerlendirilmiş, 4 (dört) başvuru içinse “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. Yine Bakanlığımız tarafından ÇED olumlu ya da ÇED Gerekli değildir kararı verildikten sonra, proje sahibi tarafından nihai çevresel etki değerlendirmesi raporu veya proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususlara uyulup uyulmadığı ÇED izleme-kontrol ve denetim çalışmaları ile izleniyor, uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ise söz konusu taahhütlere uyulması için idari yaptırımlar uygulanıyor.

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ SÜREÇLERİ

Bakanlığımız tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri; Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalardır.

Bakanlığımız ve bağlı Taşra Birimleri tarafından süreç içerisinde halkın katılım toplantıları ile yöre halkını da yapılacak yatırımın ÇED süreci ile ilgili bilgilendirme yapılıyor.  Toplantının yeri, tarihi ve saati en az 10 gün öncesinden, yerel ve ulusal yayım yapan gazetelerde ilan ediyor.

Toplantı Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün veya görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında yapılır. Toplantı tutanağı, bir sureti Valilikte kalmak üzere Bakanlığa gönderiliyor. Komisyon üyeleri kendilerine iletilen tarihe göre halkın katılımı toplantısına katılabiliyorlar. Halkın katılımı toplantısı çalışmaları ile ilgili sekretarya hizmeti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Halkın Görüşü

Komisyon tarafından incelenerek son şekli verilen ÇED Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere, Bakanlık ve/veya Valilik tarafından askıda ilan ve internet aracılığı ile 10 (on) takvim günü görüşe açılır. Bakanlıkça proje ile ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de değerlendirilir. Bakanlık halktan gelen görüşler doğrultusunda, rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da Komisyonun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai ÇED Raporu ve eklerinin proje sahibi taahhüdü altında olduğunu belirten taahhüt yazısı ve noter onaylı imza sirküleri 5 (beş) iş günü içerisinde Bakanlığa sunulur. Kamu kurum/kuruluşlarından imza sirküleri istenmez.

ÇED Olumlu veya ÇED Olumsuz Karar Aşaması

Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararını on iş günü içinde verir, bu kararı komisyon üyelerine bildirir. Proje için verilen  "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararı Bakanlık ve Valilik tarafından askıda ilan ve internet aracılığı ile halka duyurulur.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Komisyonca yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olduğunun saptanması üzerine gerçekleşmesinde sakınca görülmediğini belirten Bakanlık kararıdır. Gerekli izinler alınarak yatırıma başlanmasında sakınca yoktur.

"ÇED Olumlu" kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir bir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılır.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz Kararı

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hakkında Kapsam Belirleme ve İnceleme Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle uygulanmasında sakınca görüldüğünü belirten Bakanlık kararıdır. Yatırım gerçekleştirilemez. ÇED olumsuz kararı verilen projeler için, bu karara neden olan şartlarda değişiklik olması durumunda yeniden başvurulabilir.

İzleme ve Kontrol

Bakanlık, "ÇED Olumlu" kararı veya "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilen projelerle ilgili olarak, ÇED Raporu veya Ek-4’e göre hazırlanan Proje Tanıtım Dosyasında öngörülen ve proje sahibi tarafından taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini izler ve kontrol eder. Bakanlık bu görevi yerine getirirken gerekli görmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.

Proje sahibi "ÇED Olumlu" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararını aldıktan sonra projede yapılacak bu Yönetmeliğe tabi değişiklikleri Bakanlığa veya Valiliğe iletmekle yükümlüdür.

 

                                                                                                   Ali ÖZCAN

                                                                                       Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

 

 

 

ÇED Süreci Akım Şemaları için buraya tıklayın

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır