Sıfır Atık; israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Bireysel veya kurumsal olarak uygulanabilmektedir. Daha geniş kitlelere hitap etmesi, oluşan atık miktarının fazla olması ve yaşam standardı temelinin atılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Bakanlığımız sıfır atık yaklaşımını öncelikle kendi binasında hayata geçirerek önderlik yapmaktadır. Bakanlığımız Ana Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen üç aylık uygulamada, 45 ton kağıt, 11 ton plastik, 2,5 ton cam, 1 ton metal olmak üzere yaklaşık 60 ton değerlendirilebilir atık, çöpe gitmeden ayrı toplanarak ekonomiye kazandırıldı ve organik atıklardan kompost üretilmeye başlandı. Sebze meyve gibi organik atıklardan elde edilen kompost, Bakanlığımızın ve Ankara'daki okulların yeşil alanlarında kullanılacak.
Sıfır Atık Projesi Bakanlığımızın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de uygulamaya başlanmış olup, 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesinin açılışı ile tüm Türkiye'de uygulanmasının temeli atılmıştır.
Bakanlığımız tarafından Sıfır Atık Projesi 2018 itibariyle TBBM, Sayıştay, Danıştay, Yargıtay, bakanlıklar, kurum, kuruluş, alışveriş merkezi, hastane, okul, üniversite, 1000 den fazla çalışanı olan büyük işyerleri, yurt ve belediye binalarında aşamalı olarak uygulamaya geçirilecektir.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü