Günümüzde milli ve tarihi yapılarımızı hissettirecek kamu binaları tasarlama isteği ile geçmişin referans alınmaya çalışıldığı ancak; birçok tasarımın geçmiş ile bağlantı adına biçimsel bir tekrar, hatta taklit hatasına sıklıkla düşüldüğü görülmektedir.
Belirtilen hataların yapılmaması, geçmişimizin kültürümüzün iyi okunarak hassasiyetle gerekli çıkarımların yapılması ve günümüz mimarisine aktarılmasını sağlamak aynı zaman da kullanıcılarına kolaylık sağlaması amacıyla Bakanımız Sayın Murat KURUM’un talimatları ile Tarihten Referans Alan Kamu Binaları Tasarım Rehberi (I-II) çalışılmıştır.
Bu çalışma ile Türkiye coğrafyasında iz bırakan medeniyetlerimizin mimari miraslarının farklı bina tipleri için yere özgü tasarım öncelikleri, planlama, cephe düzeni, malzeme seçimi, konumlama ilkeleri, iç planları ile ısı ve ışığı kullanımı gibi temel kararları ile birlikte titizlikle incelenmiş, ağırlıklı olarak eserlerin bulunduğu bölge ve kentlere göre belirtilmiştir. Rehberde incelenen eserler şu şekildedir;
Bakanlığımız (Yapı İşleri Genel Müdürlüğü) koordinesinde konularında uzman akademik heyet tarafından çalışılan rehber de Selçuklu, Beylikler, Erken Osmanlı ve Klasik Osmanlı dönemlerindeki kamu binalarında kullanılan kemer, cephe, kapı, pencere, desen vb. yapı elemanlarının ölçüleri, oranları, bölgeleri, malzemeleri, iklim tipi ve diğer teknik özelliklerine yer verilmiştir.
Rehberde yer alan harita üzerinden tasarım yapacak mimar, tasarım yapmak istediği ildeki referans alabileceği, esinlenebileceği tarihi kamu binalarının tasarım özelliklerine ve oranları gösterir çizimlerine ulaşabilecektir.
81 İl Müdürlüklerine, Bakanlığımızın bağlı ve ilgili kuruluşları ile merkez ve bölge teşkilatlarına basılı halde de gönderilecek 2 cilt halindeki rehber Bakanlığımız web sitesinden ücretsiz olarak paylaşılmaktadır.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
Tarihten Referans Alan Kamu Binaları Tasarım Rehberi I indirmek için tıklayınız...
Tarihten Referans Alan Kamu Binaları Tasarım Rehberi II indirmek için tıklayınız...