Şehir kanalizasyonundan ırmağa deşarj olan evsel atık suların içerisinde bulunan ekotoksik özelliğe sahip olan bitkisel ve hayvansal atık yağlar çevreyi kirletmekte ve bulunduğu ortamda yaşayan canlılara zarar vermektedir. Yeraltı sularını kirletmekte, sualtı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara ve kirlilik yükünün artmasına neden olarak işletim ve bakım maliyetini arttırmakta, toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır. Atık su kirliliğinin % 25’ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal atık yağların oluşturduğu yapılan araştırmalar ortaya koymuştur. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar, denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır. Ayrıca atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamakta ve oksijen transferini önleyerek sualtı canlı varlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu nedenle şehrin belli bölgelerinde atık yağları toplama istasyonlarının yerel yönetimlerce kurulması ve lisanslı firma tarafından toplanmasının sağlanarak bertaraf edilmesi, herkesin bu konuda hassas davranması bu üzücü olayın bir daha yaşanmaması adına faydalı olacaktır.
Ayrıca bilindiği üzere Organize Sanayi Bölgemizin atıksu arıtma tesisi 2015 yılı Ocak ayından itibaren faaliyete geçmiştir. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalar kendi atık sularını ön arıtmaya tabi tuttuktan sonra Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ nün atıksu arıtma tesisine vermektedirler. Firmaların atık sularını arıtmadan ırmağa vermeleri söz konusu değildir. Aksi durumda Müdürlüğümüz ile Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır.
Ayrıca Kemerköprü den başlayarak teknik personelimiz tarafından Kozcağız deresi boyunca yapılan incelemede, Organize Sanayi Bölgesi ile Otogar civarındaki fabrikanın bulunduğu bölgede geçen alanda balık ölümüne rastlanılmamıştır. Yukarıda bahsetmiş olduğum gibi, balık ölümlerinin, mevsimsel koşullar itibarıyle aşırı sıcaklar ile suyun azalması, az olan suya deşarj olan evsel atıksuların sudaki çözünmüş oksijeni azaltması nedeniyle balık ölümlerinin gerçekleştiği kanısına varılmıştır. Özellikle evlerimizde mutfaklarda kullandığımız atık yağları lavaboya dökmeyerek, biriktirip Bakanlığımızca lisanslı firmaya ulaştırılması şehrin atıksu arıtma tesisi devreye girene kadar balık ölümlerini azaltıcı tedbir olacağı düşüncesindeyim.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü