Bilindiği üzere Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” kapsamında gerçekleştirilecek olan Ustalık Eğitimine yapılacak başvurular, 02.05.2016 tarihi itibariyle kabul edilmeye başlanmıştır.
Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 ? cezadan kurtulacak.
İnşaat sektöründe çalışan ustaların büyük bölümü şuan için mesleki yeterlilik belgesine sahip değil. 25 Mayıs 2016’dan itibaren belgeli işçi çalıştırma zorunluluğu başlamıştır. Bu nedenle yukarı da bahsi geçen protokol kapsamında verilecek ücretsiz eğitimin sonunda Mesleki Eğitim Kurumu tarafından yapılacak sınavda başarılı olan yapı ustalarına mesleki yeterlilik belgeleri verilecek. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 ? ceza ödemekten kurtulacak.
Şimdilik 40 meslek dalıyla ilgili belge zorunluluğu getirilmiştir. Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümlerde var.
Bu nedenle bir an önce ustaların ücretsiz eğitime başvurmaları sağlanmalıdır. İnşaat sektöründe çalışan bütün belgesiz ustaları; yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce yapılacak ücretsiz eğitimlere katılabilmeleri için kayıt yapmalarını sağlamaları gerekiyor. Eğitim başvurusu için kayıt ücreti alınmamaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda devlet bütçesinden 248 milyon lira ayrılmıştır. İşverenlerin ise sadece işçiyi teşvik etmeleri gerekiyor. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. İşverenler mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir. İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında ancak bugüne kadar ancak 50 bin usta belgesini almıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Ali ÖZCAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
Geçici Ustalık Belgesi olanlar, eğitim başvurunuzu yapmak için TIKLAYINIZ
Protokolle ilgili detaylı bilgi almak için TIKLAYINIZ
Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı ile ilgili bilgi almak için TIKLAYINIZ
İlk aşamada eğitim açılacak olan yapı ustaları branşları Ek-2 Ustalık Eğitimi Başvuru Formunda görülmektedir.
EK-2 USTALIK EĞİTİMİ BAŞVURU FORMU